
Salkunhoitaja
Salkunhoito
Salkunhoitaja Sijoitusrahasto Titanium Korko
12.05.2025 // Blogi
Mitä korkosijoittaminen tarkoittaa – ja miksi se on tärkeää?
Korkosijoittaminen voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta käytännössä se tarkoittaa sijoittamista arvopapereihin, jotka maksavat korkoa – kuten velkakirjat, lainat tai korkorahastot. Yksinkertaistaen, korkosijoittamisessa lainaat rahaa esimerkiksi yritykselle, valtiolle tai pankille, ja saat vastineeksi korkoa. Koron suuruus määräytyy pitkälti velallisen riskiprofiilin ja lainan pituuden mukaan.
Korkosijoittaminen eroaa olennaisesti osakesijoittamisesta. Osakesijoittaja ostaa osan yrityksestä ja saa vastineeksi osan yrityksen tekemästä tuloksesta, joko osingon muodossa tai kurssinousuna. Korkosijoittaja sen sijaan ei omista yritystä, vaan on lainannut sille rahaa ja saa vastineeksi ennalta määrättyä korkoa.
Mutta mikä tekee korkosijoituksista kiinnostavia? Ne tarjoavat hajautusta ja melko tasaista tuottoa. Lisäksi tämänhetkinen korkeampi korkotaso tekee niistä erityisen houkuttelevia.
Mitä hyötyä korkosijoituksista on sijoittajalle?
Osakkeet tuovat tuottoa, mutta korkosijoituksilla on oma roolinsa – etenkin riskien hajauttajana ja vakauttajana. Korkosijoitukset tarjoavat vakaampaa ja ennakoitavampaa tuottoa kuin esimerkiksi osakkeet. Ottamalla korkosijoitukset osaksi sijoitussalkkua sijoittaja saa hajautushyödyn, joka tasapainottaa tuottonäkymiä pitkässä juoksussa.
Korkosijoitukset voivat vähentää sijoitussalkun kokonaisheiluntaa sekä lyhyellä että pidemmällä tähtäimellä. Pitkässä juoksussa korkosijoitukset tarjoavat hyvinkin vakaata ja ennustettavaa tuottoa, kutsutaanhan sitä englanniksi nimellä Fixed Income. Parhaassa tapauksessa tiedät tasan tarkkaan, minkälaista tuottoa olet saamassa. Lyhyellä horisontilla lainojen hinta voi kuitenkin myös heikentyä johtuen markkinoiden luonteesta, mutta vaihtelut ovat huomattavasti pienemmät kuin esimerkiksi osakemarkkinoilla.
Miksi juuri nyt?
Markkinat muuttuvat, ja korkotaso on yksi puhutuimpia ilmiöitä sijoittajien keskuudessa. Koronakriisin jälkeisen elvytyksen myötä korot ovat nousseet tasoille, jotka nähtiin viimeksi vuonna 2011 Euroopassa. Tämä tekee nykyhetkestä erityisen otollisen korkosijoittamiseen. Korkeampi korkotaso tarjoaa luonnollisesti myös korkeampaa tuottoa korkosijoituksille. Varsinkin yhdistettynä matalampaan inflaatioon, reaalituotto-odotukset ovat paremmat kuin pitkään aikaan.
Millaisia vaihtoehtoja korkosijoittajalla sitten on? Korkosijoitukset eivät ole vain yksi asia, vaan tarjolla on monia vaihtoehtoja, joilla on omat erityispiirteensä. Yksityissijoittajille on lähinnä tarjolla rahastoja ja ETF-tuotteita, mutta näitäkin löytyy runsaasti ja monenlaisia.
Korkopuolella on monia eri sijoitusluokkia ja kategorioita, ja niitä ehkä ymmärtää helpoiten riskin/tuoton kautta. Luonnollisesti valtionlaina on vähäriskisempi kuin yrityslaina. Jos niitä listaa pääpiirteittäin vähäriskisimmästä riskisimpään, niin luokitus voisi olla seuraavanlainen:
- Lyhyt valtionlaina
- Pitkä valtionlaina
- Investment Grade -laina (hyvän luottoluokituksen omaava yrityslaina), lyhyt luonnollisesti vähäriskisempi kuin pitkä
- High Yield -laina (heikomman luottoluokituksen yrityslaina), lyhyt luonnollisesti vähäriskisempi kuin pitkä
- Oman pääoman ehtoinen yrityslaina
Korkosijoittaminen sopii kaikille osaksi hyvin hajautettua sijoitussalkkua. Korkomaailmassa riski-/tuottoprofiili on helppo valita lainatyypin mukaan, ja korkotuotteita löytyy runsaasti joka lähtöön.
Entä riskit – mitä pitää tietää?
Vaikka korkosijoituksia pidetään usein ”turvallisina”, niihinkin liittyy riskejä. Tärkeimmät riskit ovat korkoriski ja luottoriski. Korkoriskissä on tärkeintä ymmärtää, että se toimii päinvastoin kuin kuvittelisi: korkojen noustessa korkosijoitusten arvo laskee ja päinvastoin. Esimerkiksi, jos yritys X laskee liikkeeseen lainan, jonka kuponkikorko on 5 %, ja korkotaso nousee voimakkaasti ja sama yritys joutuu maksamaan 10 % seuraavan liikkeeseenlaskun yhteydessä, sijoittajat luonnollisesti suosivat sitä myöhempää lainaa. Silloin edellä mainitun 5 % lainan hinnan täytyy joustaa, jotta senkin tuotto vastaisi myöhempää 10 % lainaa.
Luottoriski sen sijaan toimii kuin osakemarkkinoilla. Mikäli yrityksen taloudelliset näkymät paranevat, niin myös kyseisen yrityksen lainojen arvo nousee ja päinvastoin. Luottoriski on riski siitä, ettei yritys pysty tulevaisuudessa maksamaan korkoja lainoilleen tai pääomaa takaisin lainan eräännyttyä. Tämä riski näkyy myös lainamarkkinoilla hinnanvaihteluna, mikäli yrityksen tai esimerkiksi valtion taloudellinen tilanne muuttuu.
Tällä hetkellä elämme tilannetta Euroopassa, jossa inflaatio on hidastunut lähelle keskuspankin 2 % tavoitetta. Samalla talouskasvu on hiipumaan päin ja Yhdysvaltojen ajama tariffi- ja tullipolitiikka uhkaa tätä kasvua entisestään. Näin ollen voisi kuvitella, että korkojen suunta on tällä hetkellä enemmän alaspäin kuin ylöspäin.
Neuvo aloittelevalle korkosijoittajalle
Korkosijoitusten pitäisi olla jokaisen salkun yksi kulmakivi, samalla tavalla kuin osakkeet ovat. Korot ovat hyvällä lähtötasolla tällä hetkellä. Euroopan taloustilanne ja hiipunut inflaatio, sekä tariffien ja tullien tuoma paine talouteen lisäävät matalampien korkotasojen mahdollisuutta, mikä tukisi korkosijoituksia ja niiden arvonkehitystä.
Yksi neuvo aloittelevalle korkosijoittajalle: tutustu eri palveluntarjoajien valikoimaan eri korkosijoitustuotteista, valitse itsellesi sopiva tuote ja hyödynnä asiantuntijoiden osaamista. Kannattaa perehtyä eri korkorahastoihin ja ETF:iin ja niiden sisältöön sekä huomioida, sijoittaako tuote ensisijaisesti lyhyisiin valtionlainoihin tai esimerkiksi korkeariskisimpiin High Yield -yrityslainoihin. Näistä voi sitten valita itselleen sopivan riskiprofiilin tasapainottamaan oman salkun kokonaistuottoa. Esimerkiksi meidän aktiivisesti hoidettu ja laajasti hajautettu korkorahastomme sijoittaa globaalisti kaikkiin korkoinstrumentteihin, painottuen eurooppalaisiin High Yield -joukkolainoihin. Rahaston tavoitteena on tarjota sijoittajalle kilpailukykyistä riskikorjattua tuottoa pitkällä aikavälillä. Tutustu Sijoitusrahasto Titanium Korkoon täällä.
Tämä materiaali on osa Titanium Rahastoyhtiö Oy:n markkinointiviestintää. Materiaalin sisältöä ei tule pitää sijoitusneuvontana eikä sen perusteella tule tehdä sijoituspäätöstä. Ennen lopullisen sijoituspäätöksen tekemistä sijoittajan tulee tutustua rahaston lakisääteisiin ja sääntömääräisiin asiakirjoihin, kuten sääntöihin, rahastoesitteeseen ja avaintietoasiakirjaan. Sijoituksen arvo voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan.